Pogosta vprašanja

 • Ali lahko v pasivni hiši odpiram okna?

  Da. Okna je mogoče odpirati enako kot v klasično grajenem objektu. Razlika je v tem, da oken ni potrebno odpirati redno in s tem prezračevati prostorov, saj imate na voljo nenehno menjavo in dotoč svežega zraka.

 • Koliko stane trajnostna gradnja?

  Izvedba objektov v lesu je okoli 5-10% odstotkov dražja od klasične gradnje. V nekaterih primerih se izkaže, da je cena enaka ali nižja (primer – prenove). Nekoliko višja začetna investicija se hitro povrne v obliki izjemno nizkih stroškov vzdrževanja in hkrati v višjem bivalnem ugodju.

 • Kaj je pasivna hiša?

  Pasivna hiša je zgrajena po doslednem načinu izvedbe in tehnologiji, zaradi česar porabi manj kot 15 bruto kilovatnih ur na kvadratni meter na leto za ogrevanje prostorov. To dosežemo z zmanjšanjem toplotnih izgub, zrakotesnostjo ovoja, odpravo toplotnih mostov in optimizacijo izrabe naravne toplote.

  Pri pasivnih hišah lahko dosežemo prihranek energije z različnimi tehničnimi rešitvami. Najpomembnejša je orientacija bivališča proti soncu, s čimer se optimalno izkoristi direktno sončno svetlobo. Poleg tega prihranke dosežemo z grelniki vode na sončno energijo, s pasivnim ogrevanjem dotoka zunanjega zraka namenjenega prezračevanju prostorov, s toploto zemlje (povprečna temperatura zemlje 2 metra pod površjem je približno 12 °C) ter s pasivnim ogrevanjem dotoka svežega zunanjega zraka s toploto zraka, ki ga odvajamo iz hiše (ventilacija in rekuperacija). Porabo energije v gospodinjstvu zmanjšamo tudi z uporabo energijsko varčnih gospodinjskih aparatov.

Želite nasvet glede nove gradnje ali energetske sanacije vaše stavbe?